Εστραγγόν

Εστραγγόν
Βοτανολογική Ονομασία:Artemisia dracunculus
Χρήστες:

Καταναλώνεται από όλα τα άτομα και των δύο φύλων όλων των ηλικιών, εκτός από τα βρέφη.

Περιγραφή

Η αψιθιά χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματισμό ποτών-κυρίως του βερμούτ και διαφόρων λικέρ, στην αρτοποιία, την ζαχαροπλαστική αλλά και στην φαρμακοποιία. Είναι γνωστό ότι το αψέντι, πικρό γιατρικό/ορεκτικό του πεπτικού, λειτουργεί ως διεγερτικό της πέψης αλλά σε μεγάλες ποσότητες δρά τοξικά για το νευρικό σύστημα.

Τα συστατικά που του χαρίζουν την χαρακτηριστική πικρή και δριμεία γεύση είναι τα πτητικά έλαια σεσκιτερπένια, λακτόνες και θυιόνη, η πικρή ουσία γκριντελίνη, φλαβονοειδή, ταννίνες, πυρίτιο, πολυακετυλένια και υδρόξυκουμαρίνες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κατά την εγκυμοσύνη γιατί ως διεγερτικό της μήτρας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο έμβρυο.

Περισσότερα...

Τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Artemisia dracunculus L. της οικογένειας Asteraceae (ανήκει και ο ηλιόσπορος). Περιέχει περίπου 3% αιθέριο έλαιο του οποίου το άρωμα οφείλεται στην εστραγγόλη και στα ισομερή της.

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Artemisia Absinthum γνωστό και σαν αψέντι. Συναντιέται σε ξερά εδάφη και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι μικρό φυτό με όμορφα κίτρινα λουλούδια διατεταγμένα σε στάχυες τα οποία ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές του, τα φύλλα του και οι ρίζες.

Διαθέσιμες Συσκευασίες

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα