Δυόσμος

Δυόσμος
Βοτανολογική Ονομασία:Mentha spicata
Περιγραφή

Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στη φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (παστίλιες για το βήχα, σιρόπι για γαργάρες κλπ.) και στην κοσμητολογία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων.

Ο δυόσμος είναι από τα πιο διάσημα αρωματικά φυτά. Χρησιμοποιείται είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος σε σάλτσες, σούπες, κεφτέδες και πίτες. Επίσης είναι διαδεδομένη η χρήση του σε πολλές συνταγές γλυκών, σοκολάτας αλλά και ως αφέψημα.

Περισσότερα...

O δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας, έχει παρόμοιες ιδιότητες και χαρακτηρίζεται ως αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Τα φύλλα είναι πράσινα και ωοειδή, ενώ τα άνθη του είναι μικρά ρόδινα ή μωβ.

Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ισχυρό αναζωογονητικό του μυαλού και το αφέψημά του χρησιμοποιούταν κατά των πονοκεφάλων. Ο δυόσμος έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αφέψημα και είναι αντισπασμωδικό, ηρεμιστικό και χωνευτικό. Επίσης, δρα κατά της αϋπνίας και του λόξυγκα. Επίσης χρησιμοποιείται εξωτερικά σαν κατάπλασμα, ενώ επίσης κάνει καλό σε κάποιες δερματοπάθειες και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών.

Το αιθέριο έλαιό του περιέχει καρβόνη, λιμονένιο και 1,8-κινεόλη. Τα φύλλα του περιέχουν διάφορα φλαβονοείδη όπως κατεχίνη, επικατεχίνη, λουτεολίνη, απιγενίνη και ναριγκενίνη.

Διαθέσιμες Συσκευασίες

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα