Δενδρολίβανο

Δενδρολίβανο
Βοτανολογική Ονομασία:Rosmarinus officinalis
Χρήστες:

Καταναλώνεται από όλα τα άτομα και των δύο φύλων όλων των ηλικιών, εκτός από τα βρέφη.

Περιγραφή

Είναι εξαιρετικά τονωτικό και διεγερτικό και συνίσταται σε όσους κουράζονται πολύ-σωματικά και πνευματικά.

Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του. Αρωματίζει πιάτα που "σηκώνουν" κρασί και σκόρδο. Εχει πολύ δυνατή και πικάντικη γεύση. Νοστιμίζει το αρνί, το ψάρι, το βοδινό, το κουνέλι, το κοτόπουλο, τις τηγανητές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Ταιριάζει σε κόκκινες σάλτσες, ιδίως αυτές των μακαρονιών, σε χορτόσουπες και χοιρινές μπριζόλες.

Στην οινοποιία αρωματίζει μερικά βερμούτ και άλλα αρωματικά κρασιά.

Περισσότερα...

Είναι μικρός αειθαλής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae) και το είδος Rosmarinus officinalis L. Είναι πολύκλαδο, πυκνόφυλλο και ορθόκλαδο φυτό. Έχει φύλλα δερματώδη, γραμμοειδή άμισχα με χρώμα σταχτοπράσινο. Το αιθέριο έλαιο περιέχει λιμονένιο, α-πινένιο, β-πινένιο, καμφορά, καμφένιο, 1,8-κινεόλη, λιναλοόλη, τερπινενε-4-όλη, βορνεόλη, π-κουμένιο, καρυοφυλλένιο, β-δις αβολένιο και μυρκένιο.

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Rosmarinus Officinalis, γνωστό και ως ροζμαρίνος ο φαρμακευτικός. Είναι θάμνος, ημι-αυτόφυτος σε πολλά μέρη της Ελλάδος και γενικότερα στις χώρες της Μεσογείου. Προτιμά τα ξερά και χέρσα εδάφη, εκεί που φυτρώνει και το φασκόμηλο και το θυμάρι.

Έχει πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά (μυρωδιά καμφοράς), με μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσινα φύλλα και ανθίζει το καλοκαίρι. Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα και στα λουλούδια του, μπορεί σε μικρές ποσότητες να προκαλέσει το θάνατο. Βέβαια για να παραχθεί αυτή η ποσότητα χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες κλαδιών του φυτού. Πρέπει να γνωρίζει κανείς την χρήση του και να αποφεύγει τις υπερβολές.

Διαθέσιμες Συσκευασίες

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα