Ινδοκάρυδο

Ινδοκάρυδο
Βοτανολογική Ονομασία:Cocos nucifera
Περιγραφή

Το ενδοσπέρμιο από τον καρπό του κοκκοφοίνικα (cocos nucifera), κοινώς της καρύδας, είναι ο καρπός από τον οποίο παράγεται το ινδοκάρυδο. Το εσωτερικό του καρπού της καρύδας χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο. Το ενδόσπερμα και κατά συνέπεια και το ινδοκάρυδο, έχει ένα ευχάριστο και ήπιο άρωμα ξηρών καρπών και την τυπική γεύση της καρύδας με μία υποψία γλυκιάς γεύσης. Η καρύδα κατέχει ξεχωριστή θέση στην διατροφή των κατοίκων των χωρών όπου ευδοκιμεί.

Περισσότερα...

Ο λόγος είναι το ότι παρέχει νερό, γάλα και μαγειρικό λάδι. Το καθαρό, γλυκό υγρό που υπάρχει στον άγουρο, πράσινο καρπό είναι γνωστό ως νερό ή χυμός της ινδικής καρύδας. Από αυτό παράγεται ένα εύγευστο αναψυκτικό. Το γάλα της καρύδας από την άλλη, προέρχεται από την ανάμειξη ξυσμάτων της σάρκας της καρύδας με νερό τα οποία συμπιέζονται κατόπιν ώστε να βγει το υγρό. Το γάλα αυτό προσθέτει άρωμα και ουσία σε σούπες, σάλτσες και ζύμες.

Για να βγάλει μαγειρικό λάδι από τις καρύδες, ο αγρότης ανοίγει στα δύο τον ώριμο καρπό και τον ξηραίνει στον ήλιο. 'Όταν αποξηρανθεί η σάρκα της καρύδας, η λεγόμενη κόπρα, μπορεί να αποχωριστεί από το περίβλημα, και μετά να βγει το λάδι. Στις τροπικές περιοχές, το λάδι του κοκκοφοίνικα είναι το κύριο μαγειρικό λάδι. Ο αποξηραμένος καρπός περιέχει 60-70% λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας περιέχει κατά κύριο λόγο τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα κύρια λιπαρά οξέα είανι το λαουρικό (40-55%), το μυριστικό (15%) αλλά και άλλα λιπαρά όξέα με συγκεντρώσεις γύρω στο 5- 10 %. Τα μόνα ακόρεστα λιπαρά οξέα που συνθέτουν το λάδι καρύδας είναι μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας και είναι το παλμιτικό και το ολεϊκό όξύ. Επίσης η καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων.

Διαθέσιμες Συσκευασίες

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα

Φθίνουσα Ταξινόμηση
ανά σελίδα